Lidt      Hvert

Elever fra Den Grønne Friskole udvikler klimabrætspil til NOAH

I forbindelse med det Erasmus+ støttede udviklingsprojekt Youth for Youth har elever fra 6. og 7. årgang på Den Grønne Friskole udviklet en række brætspil til miljøorganisationen NOAH.

I efteråret 2021 deltog to lærere fra Den Grønne Friskole, Ane Würtz Lauridsen og Klara Andrés Rask, i Youth for Youth’s facilitatoruddannelse i spildesign i Italien. Sammen med lærere og ungeundervisere fra en håndfuld andre europæiske lande blev de klædt på til at gennemføre spiludviklingsforløb med deres egne elever.

Efter de kom retur til Danmark indledte skolen et samarbejde med NOAH, der igennem længere tid havde spurgt sig selv om, hvordan de bedst underviser og formidler viden til børn og unge om forholdet mellem mad og klima. NOAH gav derfor eleverne den udfordring at udvikle læringsspil, der giver andre unge indblik og viden om dette forhold. NOAH ønskede med samarbejdet selv at blive klogere på, hvordan spil kan bruges i formidlings- og undervisningsøjemed.

Gennem 6 uger arbejdede eleverne med at udvikle spil ved at gennemgå FIRE-modellens fire faser: Forstå, Idéudvikle, Realisere og Evaluere (link designtænkning). I forståelsesfasen zoomede de bl.a. ind på madsuverænitet og -produktion og undersøgte, hvordan mad bliver produceret, transporteret mellem lande og mellem dem, der producerer og dem, der spiser den. De undersøgte madproduktionens aftryk på klima og miljø – og omvendt, hvordan klima og miljø påvirker den mad, vi spiser. Ane fra Den Grønne Friskole forklarer: “Generelt kræver den første fase mere tid for de unge for virkelig at fordybe sig i og forstå emnet og i dette tilfælde det meget komplekse og indbyrdes forbundne emne, som klimakrisen er.”

Den Grønne Friskole arbejder hele året med innovationspædagogiske projektforløb, hvortil der knyttes en såkaldt ‘autentisk modtager’, som eleverne hjælper med et konkret problem. I dette tilfælde blev det NOAH, der udfyldte den rolle. Samarbejdet bestod bl.a. i, at NOAH kom ud på skolen og introducerede eleverne for deres arbejde, lavede workshops med fokus på klimavenlig ernæring og senere i processen testede de spillene. Endelig modtog de spillene fra eleverne i realiseringsfasen til inspiration for deres videre arbejde med at gennemføre workshops med unge om miljøspørgsmål.

Youth for Youth projektet fortsætter og senere på året vil elever og unge fra de deltagende lande mødes i Lissabon, hvor de vil dele deres spil med hinanden – og opleve, hvordan deres spil fungerer, når de spilles med unge fra andre lande.

NOAH har på deres hjemmeside skrevet mere om samarbejdet og delt billeder af de spil, eleverne udviklede:

Grøn dannelse – Elever fra Den Grønne Friskole udvikler klimabrætspil til NOAH.

Se også vores andre blogindlæg

Turen gik til Lissabon – med elever og lærere fra Skorpeskolen

Turen gik til Lissabon – med elever og lærere fra Skorpeskolen

    Lidt      HvertTuren gik til Lissabon - med elever og lærere fra Skorpeskolen  Skrevet af: NicolaiI sidste uge deltog 4 elever fra 9. årgang, en af deres lærere og skolelederen fra Skorpeskolen i en såkaldt Game Fest i Lissabon. Her delte de et læringsspil,...